Mijn roman Sterrenstof verschijnt in het najaar van 2021 bij Alfabet Uitgevers.

* * *

Mien. Een vergeten geschiedenis. 

“Prachtig boek dat over zoveel meer dan alleen sport gaat… Dit moet absoluut worden verfilmd!”

Adriaan van Dis over Mien, bij De Wereld Draait Door, 1 mei 2017

Mien.omslag.20150115

Mien van Bree weet al jong dat ze anders is dan haar leeftijdgenootjes. Ze heeft grote dromen en de eerste daarvan verwezenlijkt ze als ze in 1934 in Brussel derde wordt op het wereldkampioenschap wielrennen. In Nederland is men echter nog maar nauwelijks gewend aan de vrouw in de sport en áls vrouwen zich dan zo nodig in wedstrijdverband willen meten, kunnen ze zich maar beter bij fatsoenlijke sporten houden. Maar Mien laat zich niet weerhouden en verhuist naar België, waar ze wedstrijden wint, een café uitbaat en ’s avonds in de armen van haar grote liefde in slaap valt. In augustus 1940 keert ze terug naar haar geboortedorp Loosduinen om voor haar ernstig zieke moeder te zorgen. Ze probeert haar dromen en de herinneringen aan haar oude leven te vergeten, maar betaalt daar een hoge prijs voor.

Mien is het meeslepende verhaal van een eigenzinnige vrouw die de conventies aan haar laars lapte. Tegelijk vertelt het de verbijsterende geschiedenis van de vrouwensport in Nederland, waar het devies “al zijn het atleten, ’t blijven voor alles vrouwen” tot ver in de jaren ’80 gold.

Mien verscheen in maart 2016 bij uitgeverij Thomas Rap.

Genomineerd voor de Nico Scheepmaker Beker, de juryprijs voor het beste sportboek van het jaar.

*

MIEN IN DE PERS

*

“Tjoelker schreef een indringende biografie over dappere Mien en geeft zo een mooi tijdsbeeld van de vrouwenemancipatie.”

de Telegraaf, 16 april 2016

*

“Haar leven en loopbaan worden geschetst in het licht van de vrouwenemancipatie en dan vooral de sportvrouwenemancipatie. Dat heeft Tjoelker goed gedaan.”

de Volkskrant, 16 april 2016

*

“Interessant maar pijnlijk levensverhaal.”

AD Magazine, 16 april 2016

*

“Mien afdoen als een boek over de wielersport voor vrouwen zou de biografische roman tekort doen. Het meeslepende verhaal – Mien leidt na haar fietscarrière een eenzaam bestaan en grijpt naar de drank – leert je meer over de tijd waarin Mien leeft dan over haar sportprestaties alleen.”

OPZIJ, april 2016

*

“Een boeiend boek.”

NRC Handelsblad, 25 maart 2016

*

“Een degelijk geschreven roman.”

NTFU, 29 maart 2016

*

“Om over het waardeoordeel alvast geen twijfel te laten bestaan; wat een ontzettend leuk, origineel en indrukwekkend boek is dit. Dit is meer dan alleen een boek over wielrennen.”

ProCycling, april 2016

*

“Het boek gaat niet zozeer over wielrennen, maar vooral over de positie en emancipatie van vrouwen in de maatschappij en in de sport in het bijzonder. Mien moet dan ook als belangrijk document in de Nederlandse sportgeschiedschrijving worden aangemerkt. […] Mien blijkt een ware pageturner.”

Het is Koers, april 2016

*

“Een must-read […] Het resultaat is een meeslepend verhaal.”

Grinta (België), september 2016

*

Trouw interviewde me voor het katern Letter&Geest: ‘Vandaar dit boek’. Dit interview verscheen op 26 maart 2016.

Friesch Dagblad vroeg me een stuk over Mien te schrijven, dit verscheen op 23 maart 2016 in de krant.

Plus Magazine nam Mien op in de rubriek Boeken – 5 tips.

Vanwege het verschijnen van Mien mocht ik aanschuiven bij de radioprogramma’s Nieuws & Co, de Perstribune en Langs de Lijn En Omstreken (radio 1) en bij TinekeShow op radio 5. Verder zat ik aan tafel bij het tv-programma Tijd voor Max.